Nizom aktivnosti u Strukovnoj školi Pula obilježen je Svjetski dan hrane, Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. U provedbu aktivnosti uključili su se učenici zanimanja tehničar nutricionist (2.b, 3.b, 3.d, 4.b) i pekar (3.e).
Učenici 2.b razreda sudjelovali u pravoj detektivskoj vježbi „Hrana kroz boje“. Kroz timski rad i praktično istraživanje otkrivali su kako boje na tanjuru mogu odražavati raznolikost hranjivih tvari i doprinijeti zdravijem načinu prehrane. Učenici 3.b, 3.d i 4.b razreda pripremali su nutritivno izbalansirane obroke, održali predavanje o važnosti pravilnog i uravnoteženog doručka te tako istaknuli važnost pravilne prehrane u svim fazama ljudskog života, a osobito u adolescenciji. U realizaciji svoje aktivnosti vodili su se izrekom „Pravilna prehrana u djetinjstvu ključ je zdravlja u odrasloj dobi“. Cilj aktivnosti bio je promicanje i poticanje zdravog načina života. Osim navedenog, učenici 4.b razreda proveli su senzorsku analizu kruha metodom bodovanja. Analizirali su vanjski izgled, izgled sredine, miris kore i sredine te okus kore i sredine. Rezultate su prikazali grafički te donijeli zaključak koji uzorak je najbolje ocijenjen. Ovaj razred obilježio je i Svjetski dan jabuka te pripremio „Nutrigric“ – integralne prutiće kojima su izračunali energetsku vrijednost te ih servirali i degustirali uz kraljicu voća, jabuku. Svoja stečena znanja iz područja pekarstva učenici 3.e razred iskoristili su za osmišljavanje novih receptura te uključivanje začina u proizvodnju pekarskih proizvoda. Izradili su pogačice s mediteranskim začinima i maslacem. U razgovoru o kruhu i pekarskim proizvodima kao bazi piramide pravilne prehrane, učenici su se dotaknuli i problema nedostatka hrane u svijetu i potrebe borbe protiv gladi.
Ove zanimljive i edukativne aktivnosti realizirane su pod organizacijskim i stručnim vodstvom naših nastavnica: Mateje Fegeš, Mateje Lukac, Nives Nikolić Erceg, Mirna Gruić, Vedrana Božić, Marina Jantoš-Grubešić i Marije Došen.






